SYROP NA KASZEL DIY

18/02/2016

Wirusy nas nie oszczędzają tej zimy, ale pozytyw jest taki, że powoli staję się ekspertem naturalnych sposobów na przeziębienia i wzmacnianie odporności ;P Jakiś czas temu wpadł mi w oko przepis na domowy syrop na kaszel z marchewki, imbiru i miodu. Prosty, smaczny i - w porównaniu do pozostałych naturalnych środków, jakie ostatnio testowałam - bardzo skuteczny. Znałam różne dobroczynne właściwości marchewki, ale nie miałam pojęcia, że jest w stanie oczyścić płuca i poradzić sobie z kaszlem. Co potrzebujemy?

1/2 kg marchewki
3-4 łyżki dobrej jakości miodu
2 łyżeczki świeżo posiekanego imbiru

Marchewkę kroję na małe kawałki, wkładam do rondelka i zalewam wodą (tak aby tylko przykryła marchewkę). Gotuję. Następnie dodaję imbir i gotuję na wolnym ogniu aż marchewka będzie miękka. Przecedzam marchewkę i imbir przez małe sitko, ale nie wylewam wody. Blenduję ugotowaną marchewkę i imbir na gładką papkę. Kiedy woda z gotowania jest letnia, rozpuszczam miód i dodaję do marchewki. Całość jeszcze raz blenduję na gładką masę. Taki syrop (mus) można przechowywać w lodówce do 7 dni. Podobno 4 łyżeczki dziennie wystarczą aby zwalczyć kaszel, ale ja zażywam nieco więcej :)

 

*****

SIMPLE HOMEMADE CARROT COUGH SYRUP

We've been  catching cold and flu way too often this winter. The plus side is that I've become a kind of an expert in natural cold remedies. After testing all sorts of things, I came across this simple carrot, ginger and honey syrup. And it seems to be working. I knew that carrot is really healthy but I had no idea it also makes a cough remedy.

Ingredients:
1/2 kg of carrot
3-4 tablespoons of godd quality honey
2 teaspoon of freshly chopped ginger

Cut the carrots into small pieces and place them in a small saucepan. Then add some water (until the carrots are completely covered). Once it starts boiling, add ginger and simmer until the carrots are soft. Strain through a fine mesh strainer. Keep the water. Blend the carrots and ginger until they get smooth. When the water is lukewarm, add honey and stir. Add water to the mashed carrots and blend again until smooth. The syrup can be stored in the refrigerator for up to a week. You can take 4 spoons of syrup every day until you stop coughing. I actually like the taste of it and take a bit more than recommended ;)

Witaj :) Na tym blogu dzielimy się naszymi codziennymi kadrami i rzeczami, które nas inspirują. Ania i Michał. Więcej o nas

Archiwum

Kontakt

ktosnaprzyczepke@gmail.com

FacebookYoutubePinterestRSS

Newsletter

Zawartość widoczna na stronie jest chroniona prawami autorskimi i jest własnością lolove.pl (dawniej ktosnaprzyczepke.pl), chyba że zaznaczono inaczej. Wykorzystywanie zdjęć oraz treści widocznych na stronie jest możliwe wyłącznie po uzyskaniu pisemnej zgody autorów.