GRYCZANE NALEŚNIKI Z POLEWĄ KAROBOWĄ

08/03/2015

Ostatnie dni mijały nam na oczekiwaniu. Chwilowo jesteśmy tylko we dwóch więc nadeszła pora sprawdzić się w kuchni :) Z racji zbliżającej się wiosny postanowiliśmy nieco dogodzić naszym podniebieniom. Naleśniki z bananami i polewą czekoladową to jedno z naszych (męskich) kuchennych specjalności. Co jednak zrobić kiedy trzeba wyeliminować z diety mleko, jajka i mąkę a na naleśniki przyjdzie chrapka? Polecamy przepis na gryczane naleśniki z polewą z karobu. Przepis jest banalnie prosty:

Składniki na ciasto:

kasza gryczana nieprażona (200g daje ok 6 naleśników)

woda

 

Wykonanie:

Kaszę gryczaną zalewamy na noc wodą (ilość wody 2x taka jak kaszy)

Odsączamy kaszę, dodajemy świeżej wody (2x tyle co kaszy) i blendujemy. Ciasto naleśnikowe gotowe!

 

Polewa z karobu:

2 łyżki karobu w proszku

2 łyżki brązowego cukru

1/2 łyżeczki cukru waniliowego

40ml wody

łyżka oleju (np. oleju z orzechów)

Wykonanie:

Cukier zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do przestygnięcia. Syropem zalewamy karob, dodajemy olej i mieszamy. 

 

Jeśli zasmakujecie w karobie to polecamy też czekoladę paleo, na którą przepis znajdziecie TUTAJ.

 

Witaj :) Na tym blogu dzielimy się naszymi codziennymi kadrami i rzeczami, które nas inspirują. Ania i Michał. Więcej o nas

Archiwum

Kontakt

ktosnaprzyczepke@gmail.com

FacebookYoutubePinterestRSS

Newsletter

Zawartość widoczna na stronie jest chroniona prawami autorskimi i jest własnością lolove.pl (dawniej ktosnaprzyczepke.pl), chyba że zaznaczono inaczej. Wykorzystywanie zdjęć oraz treści widocznych na stronie jest możliwe wyłącznie po uzyskaniu pisemnej zgody autorów.