Ostatnie dni mijały nam na oczekiwaniu. Chwilowo jesteśmy tylko we dwóch więc nadeszła pora sprawdzić się w kuchni :) Z racji zbliżającej się wiosny postanowiliśmy nieco dogodzić naszym podniebieniom. Naleśniki z bananami i polewą czekoladową to jedno z naszych (męskich) kuchennych specjalności. Co jednak zrobić kiedy trzeba wyeliminować z diety mleko, jajka i mąkę a na naleśniki przyjdzie chrapka? Polecamy przepis na gryczane naleśniki z polewą z karobu. Przepis jest banalnie prosty:
Składniki na ciasto:
kasza gryczana nieprażona (200g daje ok 6 naleśników)
woda
Wykonanie:
Kaszę gryczaną zalewamy na noc wodą (ilość wody 2x taka jak kaszy)
Odsączamy kaszę, dodajemy świeżej wody (2x tyle co kaszy) i blendujemy. Ciasto naleśnikowe gotowe!
Polewa z karobu:
2 łyżki karobu w proszku
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
40ml wody
łyżka oleju (np. oleju z orzechów)
Wykonanie:
Cukier zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do przestygnięcia. Syropem zalewamy karob, dodajemy olej i mieszamy.
Jeśli zasmakujecie w karobie to polecamy też czekoladę paleo, na którą przepis znajdziecie TUTAJ.