Not so long ago I thought that baking bread was too time-consuming. Last week, however, I baked 4 loaves of bread! I know it’s hard to believe but since I came across that easy flax bread recipe, I just can’t get it out of my head ;). This bread is so healthy, quick to prepare and I just love the taste of it. So here it is.
You are going to need:
- 2 cups ground flax seeds
- 1 tsp baking soda
- ½ tsp unrefined sea salt
- Your favourite herbs (I used oregano, basil and thyme)
- 3 egg whites
- 2 whole eggs
- 3 tbsp coconut oil
- ½ cup warm water
Mix all dry ingredients then add the wet. Whisk together and bake at 180° for about 40 minutes. Easy peasy.
Enjoy!
***
Kiedyś wydawało mi się, że pieczenie chleba w domu jest tylko dla osób, które nie mają co robić ze swoim czasem. Ja do takich zdecydownie nie należę. Mimo to w ubiegłym tygodniu upiekłam aż 5 bochenków chleba:) W tym 3 razy chleb lniany, o którym ostatnio wspominałam. Ten chleb jest bardzo specyficzny, ale jak dla mnie bezkonkurencyjny. Smaczny, szybki w przygotowaniu i bardzo zdrowy. Idealny dla bezglutencowców.
Potrzebne składniki to:
Składniki suche
- 200 g siemienia lnianego (najlepiej świeżo zmielonego)
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki soli morskiej
- zioła (ja dodałam po jednej łyżeczce oregano, bazylii i tymianku)
Składniki mokre
- 3 białka jaj
- 2 całe jajka
- 3 łyżki oleju kokosowego
- pół szklanki ciepłej wody
Sładniki suche i mokre łączymy osobno, a potem mieszamy razem. Pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut.
Chleb z lnu smakuje bosko z pastą z awokado na którą przepis znajdziecie TUTAJ.