CARROT SOUP

10/10/2015
warzywa do zupy marchewkowej

przygotowywanie zupy marchewkowejw kuchni

uprażone na patelni pestki dyni układamy delikatnie na powierzchni zupy kremu

 

Today I'd like to share a carrot soup recipe with you. It's really great. Healthy and warming. It's been on my autumn dinner list for some time now. All you need is:

  • chopped carrots (about 600g)
  • 2 chopped potatoes
  • 1chopped onion
  • finely chopped fresh ginger (about 2cm)
  • fresh orange juice (1 orange)
  • 2 teaspoons minced garlic
  • vegetable stock (about 1-1,5 l)
  • 2 spoons butter
  • salt, pepper, curcuma

Melt butter, add onion, then ginger and garlic, saute 2 minutes. Add carrots and potatoes and saute 1 minute. Add vegetable stock, bring to boil and simmer until vegetables are tender (about 20 minutes). Season with salt, pepper and curcuma. If you like you can mix in some lemon juice as well. Puree soup in batches in blender. Serve with roasted pumpkin seeds. Bon Appetit :)

*****

 

Chciałam się z Wami podzielić przepisem, który na mnie zrobił ogromne wrażenie. Kiedyś wydawało mi się, że zupa marchewkowa nie może być dobra. Marchewka kojarzyła mi się zawsze jako świetny dodatek to zupy, ale jako jej główny składnik? Jakoś nie mogłam sobie wyobrazić... Okazuje się, że taka zupa może naprawdę świetnie smakować, a kiedy jeszcze dorzucimy jej walory zdrowotne i rozgrzewające, to okazuje się, że jest niezastąpiona jesienią.

Potrzebne składniki to:

  • ok 600 g marchwi
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru (drobno startego)
  • 1 pomarańcza
  • 2  łyżki masła
  • sól, pieprz, kurkuma
  • bulion warzywny ok 1,5l (ilość zależy od gęstości kremu, jaki chcemy uzyskać)

W garnku trzeba rozstopić masło, zeszklić cebulę, dodać czosnek i imbir. cały czas meszać, po 2 minutach dodać pokrojoną marchewkę i ziemniaki, zalać bulionem ( u mnie jest to wywar z pora, selera i pietruszki). Gotować aż warzywa zmiękną (ok 20-30 minut). Dodać sól, pieprz, pół łyżeczki kurkumy oraz sok z wyciśniętej pomarańczy i zblendować. Jeśli zupa jest zbyt słodka, można dodac odrobine soku z cytryny. Smakuje wyśmienicie z prażonymi pestkami dyni.

Beta karoten wzmacia odporność organizmu, imbir rozgrzewa, a bogate w cynk pestki dyni sprawiają, że nasza skóra staje się jedwabista. Smacznego :)

 

 

 

Witaj :) Na tym blogu dzielimy się naszymi codziennymi kadrami i rzeczami, które nas inspirują. Ania i Michał. Więcej o nas

Archiwum

Kontakt

ktosnaprzyczepke@gmail.com

FacebookYoutubePinterestRSS

Newsletter

Zawartość widoczna na stronie jest chroniona prawami autorskimi i jest własnością lolove.pl (dawniej ktosnaprzyczepke.pl), chyba że zaznaczono inaczej. Wykorzystywanie zdjęć oraz treści widocznych na stronie jest możliwe wyłącznie po uzyskaniu pisemnej zgody autorów.