


Summer is getting over and it's quite time to think about autumn. Why not getting started with a pumpkin jam. All you need is :
- 500g pumpkin
- 1 orange
- 1 lemon
- 100 g of sugar
- a pinch of cinnamon
- a pinch of nutmeg
I mixed the pumpkin, orange and lemon, then added sugar, brought to boil and simmered for about 30 minutes. To make the pumpkin jam last longer I poured it into jars with pop down seals . Enjoy:)
*****
Lato się kończy. Trochę szkoda...Było pięknie. Na szczęście należę do osób, które raczej nie narzekają na pogodę. Jesień też ma swoje uroki. To na przykład dobry czas na... konfiturę dyniową :) My uwielbiamy. Fajne powitanie jesieni. Jeśli chcecie się skusić, podrzucam wam przepis:
- 500 g dyni
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 100 g cukru (chociaż zazwyczaj w przepisach jest więcej cukru)
- odrobina cynamonu
- odrobina gałki muszkatołowej
Dynię, pomarańczę i cytrynę zmiksowałam, a następnie dodałam cukier i gotowałam ok 30 min. Konfiturę przelałam do wyparzonych słoików i odstawiłam do góry dnem. Smacznego :)